Fasole pełne naturalnego zdrowia

Biała, czerwona, czarna, zielona – fasola sucha to popularny składnik kuchni całego świata. Posiada wiele odmian: słynny Piękny Jaś, bretońska odmiana Coco de Paimpol, fasola czarna, fasola cannellini, pinto, nerkowa, flażoletka… lista jest naprawdę długa, a kolory i smaki zróżnicowane.

Fasola zasiana pod koniec przymrozków, dojrzewa w pełni na początku lata. W każdym strąku znajduje się od 4 do 12 nasion. Fasola jest źródłem błonnika i białka. Zawiera również węglowodany oraz posiada niski indeks glikemiczny.

 

Jak przyrządzać fasole suche?

Świeżo wyłuskaną ze strąków fasolę można ugotować od razu lub – jeśli mamy jej dużo – można ją zamrozić. Suche fasole należy w pierwszej kolejności moczyć przez 12 godzin w zimnej wodzie z odrobiną sody, która sprawia, że fasola jest lekkostrawna. Po namoczeniu wyrzuć uszkodzone ziarenka i dokładnie przepłucz resztę. Następnie gotuj fasolę w dużej ilości wrzątku bez dodatku soli (sól wydłuża czas gotowania). Fasolę gotuj przez godzinę z dodatkiem cebuli, czosnku i mieszanki ziół. Gotuj na małym ogniu, aby uniknąć pękania skórek. Zdejmij z ognia, przykryj garnek i poczekaj, aż fasola zmięknie. Dopiero na samym końcu dopraw solą.

Fasola z mięsem i nie tylko!

Wśród fasolowych hitów można wymienić słynne chili con carne, fasolkę po bretońsku, tradycyjne francuskie danie – cassoulet, zupę fasolową, czy włoskie minestrone.

Najlepiej sprawdzają się zimą, ale istnieją też pyszne dania z fasolą na cieplejsze dni. Z fasoli z puszki zrób sałatkę fasolową z sosem winegret i posiekaną szalotką, kilkoma pomidorkami, kawałkami chrupiącego boczku i pieczonym kurczakiem lub dorszem. Doskonale smakuje też hummus z fasoli z oliwą z oliwek i ząbkiem czosnku!

Puree z fasoli może też być podstawą pysznych słodkości.