Soczewica i najprostszy sposób przyrządzania

Rozpływająca się w ustach soczewica jest doceniana na całym świecie. Możemy kupić ją najczęściej w wersji suszonej lub konserwowej, a jej odmian jest kilkanaście: najdelikatniejsza to soczewica czerwona i żółta, najbardziej chrupiąca jest soczewica zielona, brązowa, czarna oraz francuska odmiana z Puy.

Gotowanie soczewicy jest bardzo proste! Wystarczy przepłukać ją przed gotowaniem, zalać zimną wodą, doprowadzić całość do wrzenia i gotować przez 20 minut na małym ogniu. W ten sposób soczewica się nie rozpadnie. Soczewicę solimy dopiero po ugotowaniu – sól wydłuża czas gotowania. Na koniec warto też dodać odrobinę pieprzu do smaku. Tak przygotowaną soczewicę przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku.

 

Inspirujące pomysły z soczewicą w roli głównej

Soczewica idealnie pasuje do dań mięsnych, ale nie tylko! Z soczewicy w puszce można przygotować lekkie potrawy: zupę krem, sałatkę z dodatkiem kukurydzy, szalotki oraz musztardowego sosu winegret lub szybkie danie z pomidorami i szynką. Wspaniale sprawdzi się też w towarzystwie ryb – na przykład jako dodatek do steku z łososia. Jeśli mamy garść soczewicy, a do tego odrobinę wędzonego łososia lub boczku, można zrobić pyszną tartę na gotowym cieście kruchym lub francuskim: wystarczy zalać całość śmietaną wymieszaną z jajkami, posypać serem i zapiec. A może coś jeszcze bardziej oryginalnego? Soczewica jest pysznym składnikiem deserów, na przykład rozpływającego się w ustach czekoladowego tortu Czarny Las z wiśniami. Soczewica z puszki to świetny sposób na szybki lunch lub obiad.

Przepisy z soczewicą z całego świata

Pomysł na lato? Zrób włoską sałatkę z soczewicą, rukolą i mozzarellą. Pyszne będzie też połączenie z soczewicy z pomidorami, wędzonym serem, cytryną i oliwą z oliwek. Wypróbuj też marokański przepis na soczewicę z pomidorami, przyprawami i oliwą z oliwek. Soczewica to nieodłączny element kuchni indyjskiej. Jest podstawą takich dań jak dahl – aromatycznej zupy z przyprawami, mlekiem kokosowym, szpinakiem i pomidorami, może być też pysznym dodatkiem do curry z kurczaka. Masz ochotę na wege burgera? Wystarczy połączyć soczewicę z marchewką, jajkami, czosnkiem i cebulą, garścią ulubionych ziół i gotowe! Soczewica jest doskonałym źródłem roślinnego białka, warto uwzględnić ją w codziennej diecie.