Cukinia – letnie warzywo na ciepło i zimno

Cukinia w kuchni? Nic prostszego! Nie trzeba obierać jej ze skórki, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych. Wystarczy umyć ją dokładnie przed przygotowaniem. Cukinia doskonale smakuje ugotowana na parze, duszona, pieczona w piekarniku i grillowana. Aby podkreślić jej delikatny smak, nie zapomnij jej posolić. 

Przepisów z cukinią jest mnóstwo! Zupa krem z cukinii, cukiniowy chłodnik, warzywne zapiekanki, ale przede wszystkim leczo i ratatouille – to lubimy najbardziej! 

Co jeszcze może zrobić wrażenie na Twoich gościach? Na przykład cukinia nadziewana mięsem lub wegetariańska wersja z kaszą i warzywami. Możesz też pokroić cukinię w plasterki, posypać odrobiną sera koziego i zapiec w piekarniku lub na grillu.

 

 

Idealne połączenia z cukinią

Z czym cukinia smakuje najbardziej? Te pomysły Cię zainspirują! Pokrój cukinię w kostkę, gotuj ją na parze przez 3 minuty, a następnie dodaj ją do sałatki z tuńczykiem i jajkiem ugotowanym na twardo. Smakuje też w połączeniu z pikantnym ryżem, pieczonymi ziemniakami lub czerwoną cebulą i chrupiącymi grzankami. Cukinia i pomidory to zawsze udana para: w zupach, zapiekankach, czy w słynnym ratatouille podanym z odrobiną chleba tostowego natartego czosnkiem. Jeśli chcesz przygotować eleganckie przystawki, podaj cukinię z kawałkami chrupiącego boczku lub pleśniowym serem na krakersach.  Doskonale sprawdzi się też w parze z kurczakiem i parmezanem – spróbuj! Szybka zapiekanka? Nic prostszego: wystarczy zapiec cukinię z serem kozim lub grecką fetą. Wypróbuj ją w lekko pikantnym smoothie pełnym witamin miksując cukinię z garścią rukoli.

 

Włoskie inspiracje z cukinią w roli głównej

Cukinia kocha włoskie smaki! Przyrządź tartę z cukinii z pomidorami koktajlowymi i parmezanem. Upiecz cukinię z oliwą z oliwek i tymiankiem, aby ozdobić risotto, pizzę lub wykorzystać je jako dodatek do wegetariańskiej lazanii. 

Cukinię można również chrupać bez gotowania! Cukinia, jako bliski kuzyn ogórka, doskonale odnajdzie się podana na surowo: można ją dodać do sałatki, a nawet przygotować z niej wstążki i podać zamiast tradycyjnego makaronu. Drobno starta, cukinia świetnie odnajdzie się w ciastach i placuszkach: może zastąpić produkty mleczne, jajka i sprawić, że ciasto stanie się lżejsze oraz rozpływające się w ustach.