Szpinak dodaje energii!

Szpinak jest chętnie jedzony ze względu na swój smak oraz wartości odżywcze. Świeże liście szpinaku są naturalnym źródłem witaminy B9, witaminy C oraz magnezu, a szpinak mrożony lub ugotowany zawiera prowitaminę A oraz wapń. Co ciekawe, zaledwie 200 g szpinaku wystarczy do pokrycia 40% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Aby przyspieszyć przyswajanie magnezu i wzmocnić układ odpornościowy, warto łączyć szpinak z warzywami i owocami bogatymi w witaminę C (na przykład z cytrusami lub papryką).

Katarzyna Medycejska, wielbicielka szpinaku

W Polsce szpinak jest uprawiany od końca XVII wieku, a do Europy trafił już w średniowieczu. Najbardziej znaną ambasadorką szpinaku była Katarzyna Medycejska, która kazała podawać to warzywo na swoim dworze niemal do każdego posiłku. Specjalnie dla Katarzyny powstała potrawa na cześć jej rodzinnego miasta, Florencji – słynny szpinak po florencku. 

Szpinak jest chętnie wykorzystywany w kuchni włoskiej, francuskiej oraz w wielu innych. Jego przygotowanie jest proste: nie myj szpinaku pod bieżącą wodą. Wrzuć liście do miski z wodą i pozwól zanieczyszczeniom i ziemi opaść na dno miski. Następnie usuń z liści żyłkę i wysusz szpinak ręcznikiem kuchennym lub w wirówce do sałaty. 

Najłatwiej jest podsmażyć szpinak na patelni na odrobinie oleju i dusić aż liście zmiękną. Następnie całość należy odcedzić, a nawet wycisnąć, aby usunąć sok powstały w wyniku duszenia. Jeśli chcemy zamrozić szpinak, warto go wcześniej zblanszować we wrzątku przez 3 do 4 minut.

 

Łatwe i pyszne przepisy ze szpinakiem

Smaczne przystawki ze szpinakiem? Jest ich mnóstwo! Bez wielkich umiejętności kulinarnych zrobisz chrupiące ciasto francuskie z serem kozim i szpinakiem, muffinki z kawałkami bekonu, zupę szpinakową lub słynny dodatek do dań – kremowy szpinak. Możesz też zapiec szpinak z piersią kurczaka lub filetem z łososia, przygotować grecką zapiekankę z ciasta filo ze szpinakiem i serem feta. Jeśli lubisz treściwe dania, to szpinak wspaniale pasuje do risotta, curry, zapiekanek makaronowych, a nawet do smakowitych pierogów i pasztecików.

Wiosną i latem spróbuj dań z młodego szpinaku: idealnie pasuje do sałatki z koziego sera i pomidorów suszonych na słońcu, z odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny. Szpinak można zmiażdżyć w moździerzu z orzechami włoskimi, czosnkiem i parmezanem, aby przyrządzić pyszne domowe pesto do makaronu.