1. >O nas
  2. >Historia zaangażowania!

Czym jest Fundacja Louis Bonduelle?

Jest to mnóstwo inicjatyw i wielkich ludzkich przygód zapoczątkowanych w jednym celu: działać konkretnie, aby wprowadzić trwałe zmiany w zachowaniu żywieniowym. Są to na przykład spotkania Fundacji Louisa Bonduelle, organizowane co roku od11 lat w celu podsumowania postępów w zachowaniach żywieniowych. W tym roku spotkania odbyły się w Unesco i miały temat „Miasto i rolnictwo: zbliżenie czy dystans?” ”. Wielu ekspertów, takich jak Antoine Jacobsohn (szef „Potager du Roi” w Wersalu), Florent Quellier (historyk), Christine Aubry (agronom), Joelle Zask (filozof), Nicole Darmon (dietetyk) lub Julie Le Gall (geograf) odpowiedzieli obecni i podzielili się swoją wiedzą i najlepszymi praktykami na ten temat. Z tej okazji kolumbijska studentka Andrea Pallarès Pallarès otrzymała Nagrodę Badawczą Fundacji Louisa Bonduelle 2018 za pracę nad strawnością skrobi w roślinach strączkowych.

Ale Fundacja to także informacja: jej strona to kopalnia złota! Znajdziesz wskazówki, treści, informacje ze wszystkich krajów, aby lepiej zrozumieć warzywa i lepiej jeść.

Fundacja Louis Bonduelle na całym świecie

Fundacja Louis Bonduelle w końcu (i przede wszystkim) podejmuje działania na całym świecie! Na przykład w Laosie Fundacja wspiera stowarzyszenie Smiles for Children i stara się wprowadzić 300 dzieci w wieku od 3 do 6 lat w świat nowych warzyw. We Francji wspólny ogród Ouort został założony wiosną 2017 r. W Benevènt: utworzony przez stowarzyszenie „Bien Chez Soi” i wspierany przez Fundację Louisa Bonduelle, projekt ten wzmacnia więzi między mieszkańcami wioski i pozwala osobom starszym i niepełnosprawnym do wykonywania zadań manualnych, kulturalnych i towarzyskich. W Rennes, we współpracy ze stowarzyszeniem Cols Verts, Fundacja założyła sąsiedzkie gospodarstwo rolne w sercu miasta w celu rozwoju lokalnych dostaw, ograniczenia odpadów i podnoszenia świadomości mieszkańców.

Tak wiele projektów, które mają na celu wsparcie konsumentów w zakresie zrównoważonych zachowań żywieniowych. Zawsze z trzema złotymi zasadami: działaj, informuj, wspieraj!